Praktische informatie

Plattegrond
Parkeren
Entree en ticketcontrole
Garderobe
Munten
Jubileumboek
Programma
Eten & drinken
Verzamelpunten
Houd zelf de tijd goed in de gaten
Tentoonstelling en filmvertoningen
Museum Dr8888: expositie Drachtster Lyceum
Fotografie en film
Lessen door (oud-)docenten
Afterparty in Feu
Roken
Overnachten

PLATTEGROND

De plattegrond helpt je je weg te vinden door de (nieuwe) school. Tijdens de reünie is wordt de plattegrond getoond op grote schermen en is daarnaast ook op papier verkrijgbaar.

PARKEREN

In de Torenstraat en de Vogelzang is parkeren niet toegestaan zonder vergunning. De oprit van de school aan de Torenstraat is uitsluitend bestemd voor toeleverend verkeer. Het parkeerterrein aan de achterkant van de school (Lijsterstraat) is aan de noordzijde uitsluitend bestemd voor auto’s van personeel dat op de reünie werkt,  toeleveringsbedrijven en voor reünisten met een gehandicaptenparkeerkaart. Aan de zuidzijde is (beperkt) ruimte voor auto’s van gasten.

Aangeraden wordt om te parkeren in de parkeergarages Raadhuisplein of Van Knobelsdorffplein, beide op plm. 5 minuten lopen van de school, tarief: €1,25 per uur, max. €7,50 per dag. Uitrijden is 24 uur per dag mogelijk. 

Een andere mogelijkheid: de parkeerterreinen aan de Torenstraat/Vogelzang (schuin tegenover de school) en aan de Houtlaan: hier geldt op zaterdag tot 18.00 uur betaald parkeren, tarief € 1,50 per uur.

Op de fiets komen is een mooi alternatief: de fiets kan gestald worden op de strook naast de oprit van de school aan de Torenstraat (NB: hier zijn geen fietsenrekken).

ENTREE & TICKETCONTROLE

De entree van de reünie is uitsluitend bij de hoofdingang aan de voorzijde van het oude gebouw. De rode loper wijst je de weg. Iedereen die zich heeft ingeschreven heeft daarvan een bevestigingsmail gekregen: deze dient als entreebewijs en wordt (in geprinte vorm of op je telefoon) bij binnenkomst gescand. Vervolgens wordt een ‘festivalbandje’ uitgereikt dat om de pols bevestigd moet worden. Dit bandje maakt het mogelijk om tijdens de dag het gebouw te verlaten en later weer terug te keren. Het bandje is voor wie de afterparty in Feu wil bezoeken ook daar het toegangsbewijs. 

Mochten er problemen zijn m.b.t. het entreebewijs of de aanmelding: achter de entree is een tafel met een laptop met alle recente gegevens van de inschrijving. Eventuele problemen kunnen daar worden opgelost. Ook wordt bij deze tafel, op vertoon van hun collegekaart, aan studenten twee munten verstrekt. 

Achter de entree vind je twee tafels met daarop blanco naamstickers en stiften. Het is de bedoeling dat  je daarop je voor- en achternaam + examenjaar schrijft en deze vervolgens duidelijk zichtbaar op je kleding bevestigt. Dat maakt de herkenning van klasgenoten van vroeger een stuk gemakkelijker.

GARDEROBE

Deze bevindt zich aan de noordzijde van het gebouw, achter de ‘gewone’ ingang (zie plattegrond). Tussen de kluisjes van de leerlingen zijn er bijna 800 haken om je jas op te hangen. Hieraan worden losse rekken toegevoegd. De garderobe is onbewaakt. De reüniecommissie is niet aansprakelijk voor eventuele vermissing van jassen e.d.

MUNTEN/PINNEN

Tijdens de reünie kunnen consumpties in de school en op het foodplein uitsluitend betaald worden met de speciale 100jaar DL-munt (biologisch afbreekbaar). Deze kost € 2,- en wordt in setjes van 5 verkocht op drie punten in de school (zie plattegrond). De munt kan doormidden gebroken worden, een halve munt is € 1,- waard.  Munten kunnen uitsluitend betaald worden via de PIN. De reünie is dus geheel cashloos!

Voor reünisten uit het buitenland die niet beschikken over een pinpas is er een mogelijkheid om met creditcard te betalen.

Eenmaal aangeschafte munten worden niet meer teruggenomen. Wie bij het verlaten van de reünie nog munten over heeft kan ze bij de uitgang deponeren in één van de twee bussen van het Drachtster Lyceumfonds. Het Drachtster Lyceumfonds zorgt ervoor dat geen leerling van de school om financiële redenen ergens niet aan mee kan doen of thuis moet blijven. Ook kan het fonds de school soms helpen bij aanschaffen waarvoor in het reguliere budget geen ruimte is.

JUBILEUMBOEK

Wie een jubileumboek heeft besteld (en dus ook betaald) kan dit bij vertrek afhalen bij de stand in de hal achter de entree (= ook de uitgang). Hiervoor is geen betalingsbewijs nodig, er is een lijst aanwezig van degenen die een boek besteld hebben. Voor wie het boek niet besteld heeft maar het toch nog wil aanschaffen: bij alle verkooppunten van munten ligt een inkijkexemplaar en kan het boek voor € 20,- (of 10 munten) gekocht worden.

PROGRAMMA

Zie daarvoor ook onze website. Voor de duidelijkheid geven we hier nogmaals aan dat het eerste gedeelte van de reünie, van 11.00 tot 14.00 uur, bedoeld is voor de oudere generaties, de eindexamenjaren t/m 1974. Vanaf 12.00 uur is er voor hen een kort programma in het atrium (= kantine). O.a. zal daar Joop Wittermans herinneringen ophalen aan zijn schooltijd. Maar het is nadrukkelijk ook de bedoeling dat er vanuit de zaal bijzondere herinneringen, sterke verhalen en ondeugende streken uit de schooltijd komen. Denk daar alvast even over na! Om 13.00 staat er een eenvoudige lunch klaar voor deze groep, waarna ze per groep van eindexamenjaren op de foto gaan. Vanaf 14.00 uur zullen ook de jongere generaties binnendruppelen en begint om 14.30 uur de eerste serie lessen (van 40 minuten) door (oud-)docenten. Om 15.20 uur en 16.10 uur volgen dan serie twee en drie. Om 17.00 uur gaat het foodplein open en beginnen de fotosessies voor de eindexamenjaren vanaf 1975. Om 20.00 uur begint het avondprogramma met live muziek van de Kings of Diamonds in de gymzaal, DJ Johan Terpstra in het atrium met hits vanaf de jaren ’60 tot nu, en voor de rustzoekers, stemmige pianomuziek door een drietal leerlingen in de mediatheek. Om 23.00 uur eindigt het feest. Wie dit daarna nog wil voortzetten kan terecht op de afterparty in Feu (gratis toegang op vertoon van polsbandje).

ETEN EN DRINKEN

Oude vrienden en klasgenoten ontmoeten betekent veel praten en veel praten maakt dorstig en hongerig. Voor het lessen van de dorst worden er vier bars ingericht, twee in het atrium, een in de centrale gang bij de mediatheek en een in de zaal waar de Kings of Diamonds optreedt. Tot het assortiment behoren diverse soorten water en frisdrank, tapbier, alcoholvrij bier (ook van de tap), wijn (rood, wit en rosé) en beerenburg-cola. Vanwege de te verwachten drukte kunnen we niet anders werken dan met wegwerpglazen, die wel 100% recyclebaar zijn. Overal staan afvalbakken waarin de lege glazen kunnen worden gedumpt. De prijs van alle drankjes  is 1 munt (€ 2,-), behalve de beerenburg-cola (1 ½ munt, € 3,-).

Van 17.00-21.00 uur kan men terecht op het gezellige foodplein om daar bij verschillende foodtrucks de zoete en hartige trek te stillen. Op het menu staan onder andere heerlijke hotdogs, verse friet, ambachtelijke kroketten en zalige Surinaamse broodjes. IJs, brownies, verse koffie en smoothies maken de maaltijd compleet. Bij de trucks staan de prijzen van de verschillende eetwaren aangegeven, ook hier weer uitsluitend te betalen met munten.

VERZAMELPUNTEN

Met zoveel deelnemers is het van belang om in ieder geval te starten bij een punt waar je de mensen van je examenjaar of belendende examenjaren kunt ontmoeten. Afhankelijk van de inschrijving hebben we voor ieder examenjaar/groep van examenjaren een lokaal als ontmoetingspunt aangewezen. Voor de examenjaren t/m 1974 kan men vanaf 11.00 uur bij zo’n lokaal terecht, voor de examenjaren 1975 en jonger vanaf 14.00 uur. Hoe laat je komt en hoe lang je er blijft is ieders eigen beslissing. Zie de plattegrond voor de locatie van de lokalen, op de lokalen zelf wordt ook aangegeven welke groep er verwacht wordt.  

HOUD ZELF DE TIJD GOED IN DE GATEN!

De ervaring van vorige reünies heeft ons geleerd dat als het gebouw vol is met druk pratende reünisten niemand de intercom nog kan verstaan. Daarom is het van groot belang dat iedereen zelf goed in de gaten houdt wanneer hij/zij verwacht wordt voor het volgen van een les of bij het maken van de foto van zijn/haar examenjaar. De tijden daarvoor staan op deze website, maar worden ook op verschillende plaatsen in de school opgehangen. Zorg ervoor dat je op tijd bent anders mis je het moment van de eeuw! 😉

TENTOONSTELLING/FILMS

In de mediatheek kan de gehele dag een expositie bezocht worden die uiteraard als thema heeft: 100 jaar Rijks HBS/Drachtster Lyceum. Deelthema’s zijn: de stichting van de school, het gebouw, de docenten, leerlingen, schooltoneel, excursies/schoolreizen/werkweken, LSD, eindexamen, sport, de schoolclub, de Bel. Deze expositie is ingericht door een groep (oud-)leraren: Wopke Speerstra, Nel Heikens, Harry Kepser, Joost de Vries, Frouke de Haan, Evert Kok en Klaas Koopmans. 

In de lokalen E11 en E18 worden op gezette tijden korte films vertoond van het schoolleven in verschillende periodes. De vertoningen worden aangekondigd door leerlingen die met een bord door de school lopen. Uit het aanbod: de jaren ‘54/’55 met Lenstra en Cramer, het afscheid van conciërge Van Linde (1984), speeches van Hannema en Hemmes bij dat afscheid, een dag uit het leven van de leerlingen (1984), Het Drachtster Lyceum, vroeger en nu (1919-1994), Werkweek Brussel 2005, LSD 2007, Peter Dam gaat met pensioen (2008), Schoolvoorbeelden (2010) en nog meer. Daarnaast wordt de fonkelnieuwe Fryslân DOK-documentaire ‘De Jopopinoloukicoclub’ (maker: Karen Bies) vertoond. Hierin staat romanpersonage Joop ter Heul centraal – ook precies 100 jaar oud – en komen o.a. leerlingen van DL in beeld.

In lokaal E03 wordt een selectie getoond van werk dat leerlingen bij het vak tekenen gemaakt hebben.

MUSEUM DR8888: TENTOONSTELLING DRACHTSTER LYCEUM

Met name in de jaren ’20 en ’30 kozen verschillende kunstenaars de school, toen verreweg het grootste gebouw van Drachten, als onderwerp. Het meest bekend zijn Jan Planting en Ids Wiersma. Museum Dr8888 (Museumplein) heeft daarvan een kleine (maar fijne) tentoonstelling ingericht, die van 28 september t/m 13 oktober tussen 11.00 en 17.00 uur te bezoeken is. Ook zijn daar de originele intekenlijsten te zien, waarmee 60.000 gulden voor de stichting van de school bijeen werd gebracht door de Drachtster burgerij plus nog een selectie uit het beste werk van leerlingen door de jaren heen. De toegang is gratis (d.w.z. wordt door ons betaald) als je bij de balie aangeeft dat je voor de tentoonstelling van het Drachtster Lyceum komt. Inwoners van Smallingerland hebben dit jaar sowieso gratis toegang tot het museum (op vertoon van id-kaart of rijbewijs). Mocht je tot die laatste categorie behoren, geef dat dan aan.

Op de dag van de reünie is het museum speciaal een uur eerder (dus vanaf 10.00 uur) geopend om reünisten in de gelegenheid te stellen om nog voor het begin van de reünie de tentoonstelling te bezoeken. In de middag zijn er twee georganiseerde wandelingen vanaf de school door het centrum  naar het museum o.l.v. Klaas Arie Beks. Vertrek om 14.00 en 15.30 uur. Verzamelen buiten voor de entree, Klaas Arie staat er met het bordje: ‘Museum’.

FOTOGRAFIE

Gedurende de hele dag loopt een fotograaf rond om de sfeer van de reünie vast te leggen. Daarnaast worden  de verschillende eindexamenjaren volgens onderstaand schema door fotograaf Gjalt van der Lei op de foto gezet. Deze fotosessies vinden plaats in de ‘studieruimte’ aan de zijkant van het atrium (achter de glazen wand). Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent voor de fotosessie van jouw examenjaar. Er worden geen tijden omgeroepen en er is geen tijd om te wachten op laatkomers. Het schema van de fotosessies hangt ook op verschillende plaatsen in de school.

Na 5 oktober ontvangen reünisten een nieuwsbrief met de link naar de foto’s. Een selectie wordt ook gepubliceerd op de Facebook-pagina van de reünie. 

LESSEN VOLGEN

Om 14.30, 15.20 en 16.10 start steeds een serie ‘lessen’ door (oud-)leraren. Omdat Klaas Edema pas later aanwezig kan zijn, geeft hij nog een les om 19.15 uur. Van de volgende (oud-)docenten kan een les gevolgd worden:

Harmieke Meijer (maatschappijleer), Klaas Edema (klassieke talen), John Hilbers (biologie), Feikje Riedstra (Frans), Hendrik Elzinga (aardrijkskunde), Theo Kampen (aardrijkskunde/economie), Erica Bergema (Frans), Fabian Verkerke (klassieke talen), Maarten Nesse (economie), Floris Evers (Nederlands), Richolt Uilkema (aardrijkskunde), Paul Holthuis (geschiedenis), Nel Heikens (Nederlands/klassieke talen), Harry Kepser (Duits), Gaby Hermans (Duits), Marieke van Stempvoort (tekenen/kunstgeschiedenis), Evert Kok (scheikunde, ANW, informatica), Klaas Koopmans (wiskunde), Reitze Jonkman (wiskunde), Joke Bies (Nederlands), Sjoerd Hofstra (Nederlands), Heerke Cats (bedoeld voor oud-deelnemers van ‘zijn’ kersttoneel).

De les van Beatrijs Brouwer/Trynke Muskita is bedoeld voor oud-deelnemers aan het kersttoneel.

Wie een les wil volgen moet vóór dinsdag 1 oktober 09.00 uur via dit formulier een eerste en tweede voorkeur opgeven. Wie het formulier heeft ingestuurd ontvangt daags voor 5 oktober bericht of en zo ja bij welke les men is ingedeeld. Gezien het grote aantal reünisten is de kans reëel dat we mensen teleur moeten stellen. 

NB: het is niet de bedoeling om, wanneer men niet is ingedeeld, toch op eigen initiatief lessen te bezoeken.

AFTERPARTY FEU

De reünie eindigt rond 23.00 uur. Wie het feest wil voortzetten kan op vertoon van het polsbandje gratis in Feu terecht voor de afterparty, die tot ongeveer 03.00 uur kan duren. Wij wijzen er op dat deze afterparty niet onder de verantwoordelijkheid van de reüniecommissie valt.

ROKEN

Wij moedigen het niet aan maar wie toch graag wil roken kan daarvoor uitsluitend terecht op het binnenplein, te bereiken via een gang achter de ‘studieruimte’ (met glazen wand, grenzend aan het atrium) of via een gang achter lokaal E02. Voor de rest van de school, het schoolterrein en het foodplein geldt een strikt rookverbod.

AL ONDER DAK?

Veel reünisten zullen bij ouders of familie logeren maar voor wie dat niet mogelijk is: Drachten biedt diverse overnachtingsmogelijkheden zoals hotels en B&B’s. Wie een kamer boekt op 5 oktober bij Van der Valk Drachten krijgt 10% korting op de geldende kamerprijs als men aangeeft voor de reünie te komen.

Volg ons op social-media

Deel oude foto’s en verhalen op Facebook of kom weer in contact met die oude schoolvriend of vriendin.

Je kunt 100 jaar Drachtster Lyceum ook volgen op YouTube en Instagram: @reunie_dl